Μοιράσου το εδώ:

Οι Ελληνίδες συγκριτικά με τις Βορειοευρωπαίες έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κυτταρίτιδας και πολλές φορές το πρόβλημά τους είναι άσχετο με επιπλέον κιλά αφού αφορά ακόμα και καλλίγραμμα σώματα. Οκτώ στις δέκα Ελληνίδες έχουν κυτταρίτιδα ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια αυτής ενώ η πραγματικότητα αυτή δεν εξαιρεί ακόμα και νεαρά κορίτσια. Με τον όρο κυτταρίτιδα εννοούμε μια λίγο εμφανιζόμενη δυστροφική αλλοίωση του δέρματος.

Κάποια τοπικά παχάκια μπορεί να εξαφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με μία καλή δίαιτα αδυνατίσματος. Με την κυτταρίτιδα, όμως, τι γίνεται; Είναι γεγονός ότι τη σύγχρονη Ελληνίδα το πρόβλημα της κυτταρίτιδας την απασχολεί πολύ.

Οκτώ στις δέκα Ελληνίδες έχουν κυτταρίτιδα ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια αυτής ενώ η πραγματικότητα αυτή δεν εξαιρεί ακόμα και νεαρά κορίτσια. Με τον όρο κυτταρίτιδα εννοούμε μια λίγο εμφανιζόμενη δυστροφική αλλοίωση του δέρματος. Το δέρμα παίρνει την όψη «φλούδας από πορτοκάλι» που πολλές φορές συνοδεύεται από οίδημα.

Αιτίες της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι παθολογικές: κακή λειτουργία του ήπατος, ενδοκρινολογικές διαταραχές, εσφαλμένες συνήθειες, καθιστική ζωή αλλά και η κακή διατροφή. Αποτέλεσμα όλων ή κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες είναι η παρεμπόδιση της επαρκούς οξυγόνωσης του δέρματος με συνέπεια: κατακράτηση υγρών από τους ιστούς, κακή λειτουργία των αγγείων και συσσώρευση πολλών νεκρών κυττάρων. Σταδιακά η ελαστικότητα του δέρματος εξασθενεί και η κυτταρίτιδα μεγαλώνει. Σε πιο προχωρημένα στάδια, εκτός από την αισθητά οπτική της εμφάνιση προκαλούνται και οξείς πόνοι όταν πιέζουμε τα σημεία με κυτταρίτιδα. Την κυτταρίτιδα τη διακρίνουμε σε τρεις τύπους: τη συμπαγή, οιδηματική και χαλαρή. Η συμπαγής είναι σκληρή, κοκκώδης και μπορεί να πονάει στην ψηλάφηση. Στην οιδηματική πιέζοντας φλεβικά και λεμφατικά εκδηλώνονται οιδήματα που πονούν ξαφνικά ενώ στη χαλαρή τα μαλακά σημεία με κυτταρίτιδα φαίνονται μόνο με την ψηλάφηση και φυσικά αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο εμφάνισής της. Με δύο λέξεις θα λέγαμε πως η κυτταρίτιδα είναι πολλά μικρά κύτταρα μαζεμένα στο ίδιο σημείο. Αποτελεί ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και απαιτεί εξαιρετικά μελετημένη αντιμετώπιση.

Η σωστή διατροφή είναι το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας της κυτταρίτιδας. Ο σωστά μελετημένος τρόπος διατροφής, βελτιώνοντας της λειτουργική μας κατάσταση, μπορεί να περιορίσει και – γιατί όχι- να εξαφανίσει το πρόβλημά της.

Οι Ελληνίδες σε σύγκριση με τις Βορειοευρωπαίες εμφανίζουν σαφώς υψηλότερα ποσοστά τόσο στη συχνότητα όσο και στο βαθμό εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα είναι σίγουρα γυναικείο χαρακτηριστικό αλλά βάσει της παραπάνω μελέτης ο βαθμός της εμφάνισής της ποικίλλει όχι μόνο από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και μεταξύ γυναικών διαφορετικών εθνικοτήτων. Αφού λοιπόν η Ελληνίδα θα μπορούσε να «έχει» πολύ λιγότερη κυτταρίτιδα, τότε ως λαός θα πρέπει να ψάξουμε τι πάει λάθος στις γενικότερες συνήθειές μας έναντι των Βορειοευρωπαίων.

Η κυτταρίτιδα, πέρα από την κληρονομική της προδιάθεση, οφείλεται σε εσφαλμένες διατροφικές και γενικότερα συνήθειες. Από τα αίτια που την προκαλούν, κάποια αποτελούν βασικά «προνόμια» των Ελλήνων: Κατάχρηση λιπαρών, απότομες αυξομειώσεις βάρους και καθιστική ζωή. Αντίθετα, οι Βορειοευρωπαίες κάνουν ένα σχετικά πιο ελαφρύ διαιτολόγιο, διατηρούν το βάρος τους σταθερό και το σημαντικότερο, κινούνται πολύ περισσότερο.

Ανάλογα με το πως και το τι τρώμε ποικίλλει και ο βαθμός της κυτταρίτιδας. Η κακή διατροφή προκαλεί άμεσα κυτταρίτιδα ενώ η σωστή διατροφή μπορεί να την αναστείλει. Εκτός όμως από αυτά, η κυτταρίτιδα έρχεται ως αναγκαία συνέπεια κακής διατροφής όταν: Γίνεται κατάχρηση λιπαρών. Γίνεται κατάχρηση οινοπνευματωδών. Γίνεται υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέατος). Γίνεται κατάχρηση καφεΐνης και καπνού. Δεν πίνουμε νερό.

Οίδημα και πόνο. Η αλλοίωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος λόγω της διαστολής των τριχοειδών αγγείων που αυξάνουν τη διαπερατότητά τους προκαλεί οίδημα και παρεμποδίζει τις μεταβολικές τους δραστηριότητες. Ο ελλιπής μεταβολισμός προκαλεί ινώδη σκλήρυνση του συνδετικού ιστού, δημιουργώντας έτσι μια ελαττωματική κυκλοφορία του αιτήματος που εμφανίζεται προς τα έξω – κυτταρίτιδα.