Μοιράσου το εδώ:

Οι τροφικές επιλογές των παιδιών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα τους να συγκεντρώνονται και να κατανοούν τα μαθηματά τους. Στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής που πρέπει να ακολουθούν, ώστε να έχουν πνευματική διαύγεια, ιδαίτερη προσοχή δίνεται στην κατανομή των μακροθρεπτικών και των μικροθρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με τους επίσημους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς τα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών χρειάζεται να λαμβάνουν το 45-60% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης από τους υδατάνθρακες, το 20-35% από τα λίπη, ενώ οι πρωτεΐνες υπολογίζονται βάσει το σωματικό τους βάρος. Επίσης σημαντικό είναι να έχουν επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, ενώ δεν ξεχνάμε την σπουδαιότητα του νερού ως κύρια πηγή ενυδάτωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερες ανάγκες σε πρωτεΐνες και σε υγρά εμφανίζουν τα παιδιά που ασχολούνται και με δραστηριότητες εκτός του σχολικού χώρου π.χ αθλήματα ή χορό.

Πώς όμως μπορείτε να είστε σίγουροι για το ποιές τροφές μειώνουν το αίσθημα κόπωσης των μαθητών και τονώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα;

Πως θα επιλέξετε σωστά τις τροφές που θα βελτιώσουν την συγκέντρωση των μικρών μας φίλων κατά την διάρκεια του μαθήματος και που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα τους στο σχολείο;

Μην το σκέφτεστε… Θα σας πω εγώ! Θα σας αποκαλύψω τα μυστικά μου! Έχω ετοιμάσει για εσάς και μόνο μία λίστα με τις top 15 τροφές που υπόσχονται ότι σας ανέφερα παραπάνω και απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας!

 1. Muffins με αυγό και σπανάκι. To αυγό περιέχει βιταμίνη D, η οποία επηρεάζει το νευρικό σύστημα και συσχετίζεται με την ικανότητα της μνήμης.
 2. Τορτίγια με ταχίνι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. To ταχίνι και οι ξηροί καρποί περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία επιδρούν θετικά στη γνωστική λειτουργία.
 3. Σπιτική μπάρα βρώμης. Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνη η οποία έχει αντιδιαβητικές ικανότητες και βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης.
 4. Σταφιδόψωμο. Έρευνα σε ζώα υποστηρίζουν ότι η σταφίδα επιδρά προστατευτικά στην εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας την ικανότητα μνήμης.
 5. Τυρόψωμο. Η διατροφική πρόσληψη του ασβεστίου σε συνδιασμό με την φυσική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνουν τα επίπεδα της οστικής μάζας.
 6. Μηλοπιτάκια. H κατανάλωση μήλων έχει συσχετιστεί με μειωμένη ολική πρόσληψη λίπους.
 7. Ρυζόγαλο. To ασβέστιο επιδρά στις λειτουργίες του νευρικού συστήματος και φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη.
 8. Smoothies. H αυξημένη πρόσληψη γάλακτος συσχετίζεται με πιο φυσιολογικό βάρος στα παιδιά.
 9. Γρανίτες φρούτων. Η κατανάλωση φρούτων από τα παιδιά φαίνεται να έχει προστατευτική δράση κατά της εμφάνισης του άσθματος και της ρινίτιδας. 
 10. Μπάρα από γιαούρτι και φρούτα.
 11. Τοστ ομελέτας. Οι υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί του τοστ) μέσω της γλυκόζης στέλνουν μηνύματα στο νευρικό σύστημα και φαίνεται να βελτιώνουν την γνωστική λειτουργία.
 12. Παστέλι. To σουσάμι περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου που όπως αναφέρθηκε είναι σημαντικό για την μνήμη.
 13. Σπιτική κρέμα αραβοσίτου. To καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ανθεκτικά άμυλα. Η βιταμίνη C υπάρχει μόνο στο γλυκό καλαμπόκι.
 14. Kέικ με κακάο και ξηρούς καρπούς. Το κακάο πιθανώς να μειώνει τα γνωστικά προβλήματα στα παιδιά.
 15. Φυσικούς χυμούς. Tα φρούτα έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.

Προσοχή!

Παιδιά που εμφανίζουν δυσανεξία ή τροφική αλλεργία σε κάποιο από τα αναφερόμενα τρόφιμα.

Καλή σχολική χρονιά!

Βιβλιογραφία: 

Βarba G, et al, 2007, Inverse association between body mass and frequency of milk consumption in children.

Chatzi L., et al, 2007, Protective effect of fruits, vegetables and the Mediterranean diet on asthma and allergies among children in Crete.

Félix Villarreal & Renata, 2016, Chocolate, air pollution and children’s neuroprotection : what cognition tools should be at hand to evaluate interventions? 

Gareri P, et al, 1995, Role of calcium in brain aging. Volume 26, Issue 8, Pages 1651-1657.

Gibson E. L., 2007, Carbohydrates and mental function: feeding or impeding the brain?

Gol M., et al, 2019, Protective effect of raisin (currant) against spatial memory impairment and oxidative stress in Alzheimer disease model. Volume 22, Issue 2

Ηarvey N. C., et al, 2011, Physical activity, calcium intake and childhood bone mineral: a population-based cross-sectional study.

Κuzma E, et al, 2016, Vitamin D and Memory Decline: Two Population-Based Prospective Studies.

Νicklas T. A., et al., 2015, Consumption of various forms of apples is associated with a better nutrient intake and improved nutrient adequacy in diets of children: National Health and Nutrition Examination Survey 2003–2010.

Roy M. A., et al, 2015, Impact of fatty acids on brain circulation, structure and fuction. Volume 92, January 2015, Pages 3-14.

Sang S & Chu Y, 2017, Whole grain oats, more than just a fiber: Role of unique phytochemicals.

Siyuan, et al, 2018, Corn phytochemicals and their health benefits.

Slavin G. J. & Lloyd B., 2012, Health Benefits of Fruits and Vegetables.

diatrofikoiodigoi

Γράφει η :  Παπαγιαννοπούλου Παρασκευή,

ασκούμενη φοιτήτρια του προγράμματος σπουδών διατροφής και διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.