Μοιράσου το εδώ:

Το παντζάρι με κόκκινο χρώμα είναι γένος Beta L. Η ανάπτυξή του χρειάζεται 2 έτη και η ρίζα του ποικίλλει ως προς τον χρωματισμό της (σκούρο κόκκινο, λευκό, κίτρινο). H ρίζα του αποτελεί μία πολύ θρεπτική τροφή, διότι περιέχει ουσίες όπως η βεταλαΐνη, πολυφαινόλες, ανόργανα νιτρικά άλατα, βιταμίνες και μέταλλα. Το παντζάρι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονώδων που διαθέτει.

Θρεπτική αξία του βρασμένου παντζαριού στα 100 γρ :

Περιέχει 44 θερμίδες, 1.8 γρ. πρωτεΐνη, 9.9 γρ υδατανθράκες, ίχνη λίπους,

82.7 γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες, 5 γρ βιταμίνη C, 64 γρ νάτριο και 350 γρ κάλιο.

Διαθέτει επίσης πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στις βιοδραστικές ενώσεις εντοπίζουμε μεταξύ άλλων τα αλκαλοειδή, τα αμινοξέα και τις τανίνες. (1)

5 πράγματα που δεν ήξερες για το παντζάρι :

  1. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, C οι οποίες βοηθούν στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στην υγεία των οστών,
  2. Λαχανικά όπως το παντζάρι που διαθέτουν πράσινα φύλλα, προλαμβάνουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών (καρδιοπάθειες, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη).
  3. Συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης,
  4. Ο συνδυασμός βεταλαϊνών και αντιοξειδωτικών που περιέχει το παντζάρι βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών,
  5. Έχει αντι-ικές και αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στις βεταϊλάνες που περιέχει. (1)

5 πράγματα που θα ήθελες να μάθεις για το παντζάρι :

  1. Το παντζάρι αυξάνει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σε ασθενείς >18 ετών με αναιμία. (2)
  2. Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. (1)
  3. O χυμός παντζαριού μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση. (3)
  4. To παντζάρι βρίσκεται στο top 10 των πιο αντιοξειδωτικών λαχανικών. (4)
  5. Ο χυμός του παντζαριού επιδρά θετικά στην σεξουαλική ζωή. (1)

5 τρόποι που θα σε πείσουν να φας το παντζάρι:

  1. Vegan μπιφτέκι παντζαριού (για το μπιφτέκι : 600 γρ παντζάρι, 80 γρ ελαιόλαδο, 80 γρ καρύδια, 1 κρεμμύδι, ξύσμα λεμονιού, χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι , πιπέρι, 1/3 ματσάκι βασιλικού, 1/3 ματσάκι δόσμο, 1/3 ματσάκι μαϊντανό, 200 γρ κινόα βρασμένη, 200 γρ βρώμη) συνταγή από cookpad με δικές μου παραλλαγές

  1. Kριτσίνια από παντζάρι (2 βρασμένους βολβούς παντζάρι, 120 γρ ελαιόλαδο, 120 γρ κρασί, 1 κ.γ κοσφτό αλάτι, ελάχιστη ζάχαρη, 1 κ.γ καπνιστή πάπρικα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει περίπου 400γρ . συνταγή από cookpad

  1. Πέστο από παντζάρι (400 γρ παντζάρια βρασμένα, 50 γρ καρύδια καβουρδισμένα, 1 σκ. σκόρδο, 2κ.σ κρέμα βαλσάμικο, 30 ml ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, ξύσμα από ένα λεμόνι). Συνδύασέ το με ψωμί, μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού ή με ζυμαρικά. συνταγή από akispetretzikis.com

  1. Σαλάτα με παντζάρι και καρότα (4 μεσαίου μεγέθους καρότα, 2 κουτ. σούπας κρέμα βαλσάμικο με σύκο, 4 παντζάρια βρασμένα, 25 γρ κολοκυθόσπορους)

  1. Smoothie με παντζάρι (1/3 μάνγκο, 1 μικρή μπανάνα, 2 χουρμάδες, 1/2 φλυτζάνι βρασμένο παντζάρι, 3-4 παγάκια, 1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο, 1/4 κ.γ κανέλα, 1 πρέζα αλάτι, 1 φλυτζάνι σοκολατούχο γάλα, φουντούκια για την διακόσμηση, προαιρετικά ένα espresso).

Πηγές

  1. Ceclu L. & Nistor O.-V., 2020, Red Beetroot: Composition and Health Effects -A Review. DOI: 10.23937/2572-3278.1510043, Volume 6, Issue 1.
  2. W. Μ. Κadhem, Enaya H., A.S. kadhom, 2017, The role of beta vulgaris (beetroot) in hemoglobin (Hb) elevating in patients with Anemia due to iron deficiency. Sep 2017, Vol 17, No 2 (2018).
  3. Οrmsbee MJ, Lox J, Arciero PJ, 2013, Beetroot juice and exercise performance, 8 November 2013 Volume 2013:5 Pages 27—35.
  4. Celia CarrilloRaquel ReyMarc HendrickxMaría del Mar Cavia & Sara Alonso-Torre, 2017, Antioxidant Capacity of Beetroot: Traditional vs Novel Approaches.