Μοιράσου το εδώ:

Συχνά επικρατεί σύγχυση με τον όρο ‘σνακ’, διότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα σνακ μπορούν να είναι μόνο τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, σε αλάτι και σε απλά σάκχαρα. Επίσης, δεν αναφέρεται στην έννοια ‘τσιμπολόγημα’ το οποίο θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας. (1)

Έρευνα σε 1.787 άτομα με ηλικιακό εύρος τα 18-70 έτη ανέδειξε ότι :

  1. H θερμιδική πρόσληψη από τα σνακ είναι υψηλότερη για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.
  2. Οι τροφές ως σνακ που επιλέχθηκαν να καταναλωθούν στο χώρο εργασίας και εκπαίδευσης ήταν υψηλές σε υδατάνθρακες.
  3. Η πρόσληψη των λιπιδίων και του αλκοόλ ήταν υψηλότερη για όσους απολάμβαναν τα σνακ τους στο σπίτι, συγκριτικά με τον χώρο εργασίας και τα σχολεία.
  4. Όσοι έτρωγαν σνακς σε χώρους εστίασης ή ως επισκέπτες σε άλλα σπίτια, προσλάμβαναν υψηλότερες θερμίδες και ποσοστό λίπους. Επιπλέον, η πρόσληψη φυτικών ινών ήταν χαμηλότερη. (3)

Έρευνα στην Αμερική που περιλάμβανε συνολικά 17.444 παιδιά και ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών ως σνακ βελτίωσε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, μείωσε το θερμιδικό πεδίο καθώς και την κατανάλωση νατρίου. Σημαντικό είναι επίσης ότι μεταβλήθηκε το είδος των λιπιδίων που καταναλώθηκαν. (2)

Μία άλλη έρευνα που διεξήχθη σε χώρο πανεπιστημίου της Νότιας Αμερικής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση smart snacks στους χώρους όπου βρίσκονται οι φοιτητές μέσω μηχανημάτων αυτόματης πώλησης μπορεί να βελτιωθεί η θερμιδική πρόσληψη των φοιτητών. Αυτά τα σνακς περιείχαν ~100 θερμίδες λιγότερες από αυτά που συνήθιζαν να καταναλώνουν. Επιπλέον στα χαρακτηριστικά τους παρατηρούμε μείωση των λιπαρών, του νατρίου και αύξηση των φυτικών ινών. Επομένως η ποιότητά τους ήταν πολύ καλύτερη. (4)

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα σνακς μπορεί να είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες, σε μέταλλα, σε Ω3 λιπαρά οξέα και σε πρωτεΐνη.

Ιδέες για θρεπτικά σνακ για τον δρόμο:

  1. Σπιτική μπάρα (βρώμη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου),
  2. Τοστ (κλασικό ή με αβγό και ανθότυρο ή με ταχίνι μέλι ή κακάο και αποξηραμένα φρούτα),
  3. Μαύρη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα,
  4. Smoothie (γάλα ή γιαούρτι της επιλογής σας, γλυκαντικό, φρούτα της επιλογής σας, κανέλα ή όποιο άλλο μπαχαρικό σας αρέσει),
  5. Φυσικός χυμός από φρέσκα φρούτα,
  6. Φρούτο με κίτρινο τυρί και κριτσίνι,
  7. 1 κομμάτι σπιτικό κέικ ή μηλόπιτα,
  8. Κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής με τυρί κρέμα και ντοματίνια,
  9. Σπιτική πίτα με τυρί ή χόρτα,
  10. Μπισκότα βρώμης με αποξηραμένα φρούτα, σπόρους (τσία, κολοκυθόσπορους κ.λ.π.) σταγόνες μαύρης σοκολάτας και ξηρούς καρπούς.

Βιβλιογραφία

  1. Hess J.M. & Slavin J. L., 2018, The benefits of defining ‘snacks’. Volume 193, Part B, 1 September 2018, Pages 284-287.
  2. Rehm C. D. & Drewnowski A., 2017, Replacing American snacks with tree nuts increases consumption of key nutrients among US children and adults: results of an NHANES modeling study. 
  3. Myhre J M., et al, 2015, The contribution of snacks to dietary intake and their association with eating location among Norwegian adults – results from a cross-sectional dietary survey. 12 April 2015, Article number : 369 (2015)
  4. Mann G., et al, 2020, Smart snacks in universities: possibilities for university vending. 2020; 10(4): 393-400.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *