Μοιράσου το εδώ:

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας ελαιόλαδου σχετίστηκε με μειωμένη συνολική θνησιμότητα. Ο πληθυσμός που κατανάλωνε ελαιόλαδο περισσότερο από 7γρ. την ημέρα παρουσίασε σε μελέτη που διήρκησε 28 χρόνια τα παρακάτω:

Η αντικατάσταση 10 γρ. την ημέρα μαργαρίνης, βουτύρου, μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα σε ελαιόλαδο συνδέεται με 8%-34% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις αφορούν την αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων αντί άλλων λιπών για τη βελτίωση της συνολικής υγείας αλλά και της μακροζωίας. Επίσης τη διακοπή του καπνίσματος, η σωματική δραστηριότητα κ.λπ., είναι άλλες συστάσεις που συμβάλλουν στην μακροζωία.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν μια πιο φυτική διατροφή και να δίνουν προτεραιότητα σε λιπαρά οξέα όπως είναι το ελαιόλαδο επειδή έχουν καλύτερη διατροφική σύνθεση (υψηλή σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά), αντί να χρησιμοποιούν βούτυρο ή μαργαρίνες ή άλλα ζωικά λίπη που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής κι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε MUFAs, ιδιαίτερα ελαϊκό οξύ, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες στις οποίες οφείλει τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται από μηχανικά πιεστικές ώριμες ελιές, περιέχει βιοδραστικά κι αντιοξειδωτικά συστατικά κι έχει οξύτητα < 1,5% . Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά έχει υψηλότερη ποιότητα, πιο έντονη γεύση και χαμηλότερη οξύτητα (< 1%).

Το εξευγενισμένο ή επεξεργασμένο ελαιόλαδο περιέχει λιγότερα φυτοχημικά και περιέχει περισσότερο από 80% εξευγενισμένο λάδι. Το παρθένο ελαιόλαδο προστίθεται ώστε ενισχύσει την γεύση και έχει τον χαρακτηρισμό του ελαιόλαδου. Παρόλα αυτά και  το εξευγενισμένο ελαιόλαδο εξακολουθεί να έχει καλή ποσότητα υγιών λιπαρών οξέων αλλά λιγότερο βιοδραστικές ενώσεις.

Προσθέτοντας κάποιος ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο στη διατροφή κάθε μέρα πιθανότατα δεν θα αλλάξει τον κίνδυνο θνησιμότητάς του.

Θα χρειαστεί να γίνουν μεγαλύτερες αλλαγές σε ολόκληρη τη διατροφή και όχι να επικεντρωθούμε μόνο στο λίπος. Απαιτείται μια συνολικά πιο υγιεινή διατροφή, πλούσια σε μη εξευγενισμένα φυτικά τρόφιμα (λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς), χαμηλή/καθόλου πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και μετάβαση σε υγιέστερα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο).

Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε με αν το ίδιο το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ή αν συνεργικά με άλλους παράγοντες έρχεται αυτό το αποτέλεσμα.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες ώστε να συσχετίσουμε την κατανάλωση του ελαιόλαδου, τους μηχανισμούς δράσης και της ποσότητας με την μειωμένη θνησιμότητα.

Πηγή

Guasch-Ferré M, Li Y, Willett WC, et al. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. J Am Coll Cardiol. 2022;79(2):101-112. doi:10.1016/j.jacc.2021.10.041