Μοιράσου το εδώ:

Αυτά τα δύο φρούτα είναι γνωστά για την όξινη, ξινή γεύση τους και χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, τη συντήρηση τροφίμων ή απλά για να προσδώσουν γεύση.

Τα αιθέρια έλαια τους χρησιμοποιούνται συχνά για καλλυντικούς, ιατρικούς σκοπούς καθώς και σε προϊόντα καθαρισμού λόγω των αρωματικών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους.

Ανά 100 γρΛεμόνιΜοσχολέμονο ή lime
Kcals2930
Υδατάνθρακες9 γρ11 γρ
Φυτικές ίνες3 γρ3 γρ
Λίπος0 γρ0 γρ
Πρωτεΐνη1 γρ1 γρ
Βιταμίνη C88% RDA48% RDA
Σίδηρος3% RDA3% RDA
Κάλιο4% RDA3% RDA
Βιταμίνη Β64% RDA2% RDA
Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ)3% RDA2% RDA
Περιεκτικότητα λεμονιού και lime ανά 100 γρ. τροφίμου

Όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε μακροθρεπτικά συστατικά – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά τα λεμόνια και τα lime είναι πανομοιότυπα.

Τα λεμόνια παρέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα lime αλλά και τα δύο είναι καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.

Η βιταμίνη C  είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος .

Συνολικά, τα λεμόνια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β6.

Περιέχουν επίσης πολλές άλλες φυτικές ενώσεις με γνωστές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες οι οποίες παίζουν ρόλο στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Διαφορές στο σχήμα

Ίσως μια από τις πιο προφανείς διαφορές μεταξύ λεμονιών και lime είναι η εμφάνισή τους.

Τα λεμόνια είναι συνήθως λαμπερά κίτρινα ενώ τα lime έχουν μια φωτεινή απόχρωση του πράσινου.

Τα lime είναι επίσης μικρότερα και πιο στρογγυλά από τα λεμόνια. Μπορούν να ποικίλουν σε μέγεθος, αλλά συνήθως έχουν διάμετρο 3-6 εκατοστά.

Συγκριτικά, τα λεμόνια τείνουν να έχουν διάμετρο 7-12 εκατοστά και να έχουν πιο ωοειδές ή επιμήκη σχήμα.

Διαφορές γεύσης

Όσον αφορά τη γεύση, αυτά τα δύο εσπεριδοειδή είναι παρόμοια με το lime να είναι συνήθως πιο πικρό.

Και τα δύο χρησιμοποιούνται συχνά σε σάλτσες σαλάτας, σάλτσες, μαρινάδες, ποτά και κοκτέιλ.

Δεδομένου ότι τα lime είναι πιο πικρά, συχνά προορίζονται για αλμυρά πιάτα ενώ η γλυκύτητα των λεμονιών χρησιμοποιείται ευρύτερα τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Στην κουζίνα τα λεμόνια και τα lime χρησιμοποιούνται συχνά με τον ίδιο τρόπο με τα lime να μην χρησιμοποιούνται τόσο συχνά σε γλυκά πιάτα λόγω της πίκρας τους.

Συμπερασματικά

Τα λεμόνια και τα λάιμ είναι δύο δημοφιλή εσπεριδοειδή που συνοδεύονται από μια ποικιλία επιλογών για μαγειρικές, φαρμακευτικές και πρακτικές εφαρμογές.

Τα lime είναι μικρά, στρογγυλά και πράσινα, ενώ τα λεμόνια είναι συνήθως μεγαλύτερα, με ωοειδές σχήμα και λαμπερά κίτρινα.

Διατροφικά, είναι σχεδόν πανομοιότυπα και μοιράζονται πολλά από τα ίδια πιθανά οφέλη για την υγεία.

Και τα δύο φρούτα είναι όξινα και ξινά, αλλά τα λεμόνια τείνουν να είναι πιο γλυκά, ενώ τα lime έχουν πιο πικρή γεύση. Αυτές οι διαφορές στην γεύση παίζουν ρόλο στις διαφορετικές μαγειρικές τους χρήσεις.