Μοιράσου το εδώ:

Είναι δύσκολο να κάνουμε μόνιμες, υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ακόμα κι όταν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε κι έχουμε τα μέσα να το κάνουμε.

Άφθονες έρευνες δείχνουν ότι οι παράγοντες του υγιεινού τρόπου ζωής μας προστατεύουν συχνά από σοβαρά προβλήματα υγείας: σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, άνοια, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο και πολλά άλλα. Σαφώς η λήψη μέτρων προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή μας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Τι μπορεί να βοηθήσει; Για να δούμε:

Τι σας παρακινεί; Πού θα βρείτε καλούς λόγους για να αλλάξετε; Μελέτες δείχνουν ότι το υγιές βάρος σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, σύμφωνα με την εμπειρία μου, μόνο η έμφαση στο βάρος ή το μέγεθος της μέσης δεν είναι χρήσιμη για τη μακροπρόθεσμη αλλαγή του υγιεινού τρόπου ζωής. Η υπερβολική εστίαση και προσκόλληση στον αριθμό της ζυγαριάς δείχνει να έχει αντίθετα αποτελέσματα.  Σε αντίθεση οι μικροί στόχοι που σχετίζονται με θετικές δράσεις συσχετίστηκαν με επιτυχή μακροπρόθεσμη αλλαγή στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα ο στόχος 20 λεπτών δραστηριότητας την ημέρα και η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι κάποιοι μικροί στόχοι εύκολο να πραγματοποιηθούν.

Οι υγιεινές επιλογές μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές εάν αφαιρέσετε το κομμάτι της “επιλογής”. Για παράδειγμα, προγραμματίστε το φαγητό και τις δραστηριότητες εκ των προτέρων για την επόμενη εβδομάδα:

Επιλέξτε ένα βασικό μενού για γεύματα εύκολα και γρήγορα. Επικεντρωθείτε σε απλές, υγιεινές συνταγές. Τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι υγιεινά, εύκολα στην χρήση και μερικές φορές λιγότερο ακριβά από τα φρέσκα. Οι αγορές στο salad bar κοστίζουν περισσότερο, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις πολυάσχολες μέρες που το μαγείρεμα είναι απαγορευτικό.

Επιλέξτε κάποια σωματική δραστηριότητα που θα κάνετε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Όσο πιο έντονη και μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο. Ακόμη και μία  ελαφριάς έως μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα όπως για παράδειγμα άσκηση 10 λεπτών έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η χρήση μιας εφαρμογής ή ενός σημειωματάριου μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση κι υπευθυνότητα τόσο για την σχέση σας με το φαγητό όσο και για τον εαυτό σας. Δοκιμάστε να σημειώσετε τα πιθανά εμπόδια που βρίσκεται και να σκεφτείτε λύσεις για υτις πολυάσχολες ημέρες κι άλλα ζητήματα που σας οδηγούν να παρεκτρέπεστε.

Εάν το αίσθημα άγχους, θυμού ή θλίψης είναι έναυσμα για υπερκατανάλωση τροφής ή κάποια άλλη «ανθυγιεινή δραστηριότητα», είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε. Η καταγραφή αυτών κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας μπορεί να ενισχύσει την επίγνωσή σας, να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερες συνήθειες διαχείρισης του άγχους ακόμη και να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό πλάνο τρόπου ζωής. Ο επαρκής ξεκούραστος ύπνος και ο προγραμματισμός προσωπικού χρόνου, η τακτική δραστηριότητα και ενδεχομένως ο διαλογισμός, η θεραπεία ή ακόμα και οι απλές συνομιλίες με καλούς φίλους είναι όλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για μια μακρά, υγιή ζωή και είναι ΕΦΙΚΤΟΣ. Η επιτυχία μπορεί να απαιτεί δοκιμασίες, αποτυχίες και λάθη, αλλά μην εγκαταλείπετε! Έχω δει ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες να κάνουν εκπληκτικές αλλαγές.