Μοιράσου το εδώ:
Photo: www.canva.com

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει υγιές και να λειτουργεί σωστά είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την γονιμότητα;

Η τροφή μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης αλλά είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε την διατροφή από άλλους  παράγοντες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα καλύτερα τρόφιμα για την γονιμότητα είναι αυτά που συστήνονται για την γενική ευημερία όπως είναι τα  δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πολυακόρεστα και τα ω3  λιπαρά  οξέα, οι πρωτεΐνες κ.λ.π.

  1. Επιλέξτε τρόφιμα ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (όπως ψωμί με σπόρους, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής άλεσης) αντί για λευκά επεξεργασμένα τρόφιμα (λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά
  2. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθώς και όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια, κ.λ.π.)
  3. Αποφύγετε τα κορεσμένα «κακά» λίπη, όπως είναι τα τηγανητά τρόφιμα ,τα γλυκά, τα μπισκότα, οι πίτες και τα κέικ
  4. Τρώτε περισσότερα ακόρεστα «καλά» λιπαρά, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και σπόρους
  5. Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη όπως γλυκά, μπισκότα, κέικ και ανθρακούχα ποτά
  6. Η επίτευξη μιας φυσιολογικής τιμής ΔΜΣ (18,5- 24,9) και η διατήρηση της δραστηριότητας βοηθά επίσης στη γονιμότητα

Εάν δεν έχετε έμμηνο ρύση ή έρχεται περιστασιακά είναι μια επίσης μία αιτία υπογονιμότητας. Μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων πλήρη σε λιπαρά καθημερινά (όπως γάλα ή γιαούρτι) έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε αυτό. Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων σε σχέση με τα προϊόντα με όλα τους τα λιπαρά.

Άνδρες, διατροφή και γονιμότητα

Η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από τη διατροφή. Τα τρόφιμα που έχουν καλή επίδραση στη γονιμότητα είναι επίσης αυτά που βοηθούν στη γονιμότητα των γυναικών.

  1. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας (όπως μπέικον και λουκάνικα), αλκοόλ, καφεΐνη, κόκκινο κρέας, κορεσμένα λίπη συνδέονται με σπέρμα χαμηλής ποιότητας.
  2. Οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια συνδέονται με την καλύτερη ποιότητα σπέρματος.
  3. Η κατανάλωση μιας μερίδας καρυδιών την ημέρα αποδείχθηκε ότι βοηθά στην κινητικότητα του σπέρματος.

Διατροφή κι εγκυμοσύνη

Η διατροφή σας πριν από την εγκυμοσύνη θα επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας στη μήτρα και την υγεία του στο μέλλον. Εάν η διατροφή σας έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παιδιά σας θα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσουν το βάρος τους αργότερα στη ζωή τους.

Κάνοντας αλλαγές τώρα μπορεί επίσης να αποτρέψει τα προβλήματα εγκυμοσύνης. Μια δίαιτα που οδηγεί σε υψηλό ΔΜΣ κατά την εγκυμοσύνη έχει υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων εγκυμοσύνης.

Χρειάζομαι συμπληρώματα προ της σύλληψης;

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος επιλέξτε να κάνετε μια υγιεινή διατροφή  με ποικιλία σε τρόφιμα που  θα σας βοηθήσει να πάρετε τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε.

Υπάρχουν πολλές επώνυμες βιταμίνες πριν από την εγκυμοσύνη που διατίθενται στην αγορά. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα είναι το φυλλικό οξύ που χορηγείτε ώστε να βοηθήσει στην σύλληψη.

Εάν είστε vegan μιλήστε με το γιατρό και τον διαιτολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Φυλλικό οξύ

Όλες οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπήρωμα φυλλικού οξέος πριν μείνουν έγκυες για να δημιουργήσουν ένα καλό επίπεδο φυλλικού οξέος στο σώμα τους το οποίο θα δώσει τη μέγιστη προστασία στο  μωρό από βλάβες του νευρικού σωλήνα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D κατά την εγκυμοσύνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη ισχυρών οστών. Ορισμένες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D και θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες καταγωγής από τη Νότια Ασία, την Αφρική, την Καραϊβική ή τη Μέση Ανατολή που έχουν λιγότερο ήλιο στο δέρμα τους (για παράδειγμα περνούν λιγότερο χρόνο έξω ή καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος όταν βρίσκονται έξω) που τρώνε μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη D, όπως vegan δίαιτες με ΔΜΣ άνω του 30.

Αποφύγετε συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Α, όπως συκώτι ή ιχθυέλαιο. Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, ορισμένα αναψυκτικά κι ενεργειακά ποτά. Περισσότερα από 200mg καφεΐνης την ημέρα (δύο κούπες στιγμιαίου καφέ την ημέρα ή μία κούπα καφέ φίλτρου) είναι επιβλαβή για ένα μωρό στη μήτρα, οπότε είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε την καφεΐνη.

Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Τα 200mg είναι δύο κούπες στιγμιαίου καφέ την ημέρα ή μία κούπα καφέ φίλτρου.

Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης με τους εξής τρόπους:

Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη, οπότε συμπεριλάβετε αυτό όταν υπολογίζετε την ημερήσια δόση σας χρησιμοποιώντας την αριθμομηχανή καφεΐνης μας.

Αναιμία  κι εγκυμοσύνη

Η αναιμία είναι μια κατάσταση αίματος που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Μπορεί να οδηγήσει σε:

  1. Κούραση κι έλλειψη ενέργειας
  2. Δυσκολία στην αναπνοή
  3. Αίσθημα παλμών της καρδιάς
  4. Χλωμό δέρμα.

Εάν έχετε αναιμία χρειάζεται θεραπεία πριν μείνετε έγκυος. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα αναιμίας.

Η σιδηροπενική αναιμία αντιμετωπίζεται με συμπληρώμα σιδήρου. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι

Τι είναι σημαίνει υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εμπλουτίστε τα γεύματα σας με αμυλούχα τρόφιμα (όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες), επιλέγοντας επιλογές ολικής άλεσης όπου είναι δυνατόν

Τρώτε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, βρώμη, φασόλια, μπιζέλια, φακές.

Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες διαφορετικών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (3 λαχανικά αν είναι δυνατόν)

Μην τρώτε υπερβολικά. Για τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης δεν χρειάζεται να τρώτε περισσότερο από τις κανονικές 2.000 θερμίδες που συνιστώνται για τις γυναίκες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ελεγκτή θερμίδων NHS Choices για να μετρήσετε τις ημερήσιες θερμίδες σας.

Προσπαθήστε να μην παραλείψετε το πρωινό, επιλέγοντας δημητριακά χωρίς ζάχαρη εάν έχετε δημητριακά.

Να είστε προσεκτικοί με το μέγεθος των μερίδων των γευμάτων και των σνακ και πόσο συχνά τρώτε.

Αποφύγετε τα κορεσμένα «κακά» λίπη, όπως τηγανητά τρόφιμα, γλυκά, μπισκότα, πίτες και κέικ.

Τρώτε περισσότερα ακόρεστα «καλά» λιπαρά, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και σπόρους.

Αποφύγετε τα τρόφιμα με ζάχαρη και τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως γλυκά, μπισκότα, κέικ και ανθρακούχα ποτά.

Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε το έτοιμο φαγητό. Τα χημικά συντηρητικά, οι χρωστικές ουσίες και οι αρωματικές ύλες που προστίθενται σε αυτά μπορούν να επηρεάσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε μια κατάσταση που απαιτεί συγκεκριμένες δίαιτες ή διατροφικές απαιτήσεις όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.