Μοιράσου το εδώ:
Glad pleasant looking woman with sincere broad smile laughs happily at camera, listens anecdotes, isolated over white background. Fashionable pretty female expresses happiness and positiveness

Η τροφή είναι ο θεμέλιος λιθος της ζωής μας, αφού την χρειαζόμαστε για να μπορούμε να επιβιώσουμε.Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε μέσω των τροφών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι επιδρούν στη διάθεσή μας και την κατάσταση της ψυχικής υγείας μας γενικότερα.Τα ερευνητικά δεδομένα δείχουν ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.Υπάρχουν βέβαια  συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ωφέλιμα για την ψυχική μας υγεία συμπληρωματικά πάντα προς τη φαρμακευτική αγωγή και άλλες προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
1. Ω-3 λιπαρά οξέαΤα πολυακόρεστα λιπαρά και ιδίως τα Ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα θαλασσινά, αλλά κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, οι αντζούγιες και το σκουμπρί.Τα ω3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στο πλαίσιο της θεραπείας της κατάθλιψης, της διπολικής διαταραχής και του συνδρόμου μετατραυματικού στρες.2. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύΕίναι απαραίτητες για πολλές κυτταρικές και μεταβολικές διεργασίες, ενώ παίζουν επίσης ρόλο στην παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο.Η έλλειψη σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και την ανεπαρκή ανταπόκριση στα αντικαταθλιπτικά. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τους ξηρούς καρπούς. Το  κρέας, το αβγό, το τυρί και γενικότερα τα γαλακτοκομικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.3. ΑμινοξέαΕίναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Από τις πρωτείνες φτιάχνονται χημικές ουσίες και δίκτυα επικοινωνίας των νευρώνων στον εγκέφαλο. Ορισμένα αμινοξέα βοηθούν στην παραγωγή χημικών ουσιών που ρυθμίζουν τη διάθεση: η τρυπτοφάνη, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για να παραχθεί η σεροτονίνη, ενώ η κυστεΐνη μετατρέπεται σε γλουταθειόνη, ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αμινοξέα μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και άλλων παθολογικών και εξαρτητικών καταστάσεων. Τα αμινοξέα βρίσκονται σε όλες τις βασικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή μας και κυρίως στο  κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά, το αβγό, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.4. ΜέταλλαΤα μέταλλα και κυρίως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο  κρέας, τα θαλασσινά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τους ηλιόσπορους και τους ξηρούς καρπούς. Το μαγνήσιο βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φυλλώδη λαχανικά και τη σόγια, ενώ ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και σε μικρότερες ποσότητες στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το σπανάκι.

5. Βιταμίνη DΗ βιταμίνη D είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σκελετού.Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο (15 λεπτά την ημέρα μεταξύ 10 το πρωί και 3 το μεσημέρι είναι αρκετά). Μπορούμε επίσης να πάρουμε βιταμίνη D από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια και το ενισχυμένο γάλα.