Μοιράσου το εδώ:

Σπανακοτυρόπιτα με καλαμποκάλευρο ή πλαστό όπως ονομάζεται στην Θεσσαλία, νόστιμη, πλούσια σε φυτικές ίνες και χωρίς γλουτένη

ΥΛΙΚΑ
Για ένα ταψί 35×30:
550 γρ. Καλαμποκάλευρο ????
300 γρ. νερό, χλιαρό ????
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι ????
Πιπέρι

Για τη γέμιση:
1200 γρ. Σπανάκι
300 γρ. Φέτα ????
120 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ????
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι ????
Πιπέρι
Άνηθο (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C με αέρα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο με το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι μας.

Έπειτα, προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός λίγο πιο σφιχτός από το χυλό για κρέπες.

Αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Ύστερα, πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Το κόβουμε και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε πιέζοντας το σπανάκι με τα χέρια μας.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι και τη φέτα, αφού τη σπάσουμε με το χέρι μας. Αν επιλέξουμε να βάλουμε άνηθο, το κάνουμε σε αυτό το σημείο, αφού πρώτα τον ψιλοκόψουμε.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 36 εκατοστών και απλώνουμε το μισό μείγμα του χυλού. Αφού λαδώσουμε λίγο την παλάμη μας, πιέζουμε το χυλό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια ώστε να έχει το ίδιο πάχος φροντίζοντας να πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι μας το σπανάκι, ώστε να μην παίρνουμε πολλά υγρά.

Τα υγρά από το σπανάκι που έχουν μείνει τα ρίχνουμε στο μπολ με το χυλό ώστε να τον αραιώσουμε λίγο. Αν είναι αρκετά σφιχτός τον αραιώνουμε λίγο ακόμη.

Απλώνουμε το χυλό πάνω από το σπανάκι και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την πίτα ζεστή, συνοδευόμενη με λίγο γιαούρτι αν επιθυμούμε.

Chef: Μορφογιάννης Νίκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *