Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο που εμφανίζεται στον γυναικείο πληθυσμό. Όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε εξέταση μαστογραφίας, μέσω της οποίας γίνεται η διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνονται για τις γυναίκες που δεν ασκούνται, δεν έχουν ισορροπημένη διατροφή και κάνουν κατάχρηση του αλκοόλ. Η 15η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η ημέρα που γίνεται ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο.
Μπορούμε με την διατροφή να δράσουμε προληπτικά; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Για να δούμε πως
- Αποφεύγουμε το ορατό λίπος των τροφίμων και περιορίζουμε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.
- Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας και στρεφόμαστε προς τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια.
- Η σόγια και τα προϊόντα της φαίνεται προς δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, καθώς περιέχουν φυτοοιστρογόνα.
- Αποφεύγουμε τα απλά σάκχαρα επειδή αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και υιοθετούμε μία διατροφή που στηρίζεται σε ολικής άλεσης προϊόντα.
- Αυξάνουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Προσθέτουμε στην διατροφή μας μη-θρεπτικά γλυκαντικά με μέτρο και περιορίζουμε σημαντικά την κατανάλωση της ζάχαρης.
- Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται στο ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες που πίνουν συστηματικά. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος των επιπέδων του φυλλικού οξέος (βιταμίνης Β9) γιατί η ανεπαρκής πρόσληψή του επιδεινώνει τα αποτελέσματα του αλκοόλ.