Μοιράσου το εδώ:

Το ρόδι είναι σύμβολο καλοτυχίας και είθισται κάθε Πρωτοχρονιά ο νοικοκύρης να σπάει ένα ρόδι πίσω από την εξώπορτα του σπιτιού του, θεωρώντας ότι όσο πιο γερές και όμορφες είναι οι ρώγες του ροδιού τόσο πιο χαρούμενες και ευλογημένες θα είναι οι μέρες που θα φέρει ο νέος χρόνος. Ωστόσο, το ρόδι ίσως είναι ένα παρεξηγημένο φρούτο, καθώς ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να το αποφεύγει γιατί δεν ξέρει πως να το επεξεργαστεί και πως να το καταναλώσει. 

Εσύ άραγε ξέρεις πως μπορείς να φας το ρόδι;;; 

Γνωρίζεις γιατί θα ήταν καλό να το εντάξουμε στην διατροφή μας;;;

Για να δούμε λοιπόν… θα σε πείσω να το φας;

Το ρόδι μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία υπερτροφή για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και για τις εγκύους ή τους ασθενείς με προβλήματα υγείας. Είναι 3 φορές πιο ευγεργετικό λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης συγκριτικά με το πράσινο τσάι. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο κρασί. Η περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από την καλλιέργεια του φρούτου. Τα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται μόνο στον χυμό του ροδιού αλλά και στους σπόρους και την φλούδα.

Στην φλούδα εντοπίζουμε το κάλιο, το ασβέστιο,τον φώσφορο, το μαγνήσιο το νάτριο, σύνθετους πολυσακχαρίτες και σε υψηλά επίπεδα φλαβονοειδή, ενώσεις προανθοκυανιδίνης, ελαγικό οξύ, γλυκοζίτες.

Ο σπόρος του ροδιού είναι εξαιρετική πηγή του πουνικού οξέος, πρωτεΐνης, ακατέργαστωνς ίνών, βιταμίνως, μέταλλων, πηκτίνςη, σάκχαρων, ισοφλαβόνων, φυτοοιστρογόνων.

Ο φρέσκος χυμός αποτελείται από :

νερό (σε ποσοστό 85%), συνολικά σάκχαρα (φρουκτόζη, σακχαρόζη και γλυκόζη σε συγκέντρωση 10%), πηκτίνη (1,5%) ,ασκορβικό, κιτρικό, φουμαρικό και μηλικό οξύ.

Ο χυμός και η φλούδα του ροδιού έχουν κατεχίνες με υψηλή αντιοξειδωτική δράση οι οποίες παράγουν ανθοκυανίνες επίσης με αντιοξειδωτικό και φλεγμονώδη ρόλο. Οι ανθοκυανίνες προκαλούν το κόκκινο χρώμα του χυμού.

Αντικαρκινικές ιδιότητες του ροδιού :

  1. Καρκίνος του προστάτη à ο καρπός του ροδιού μπορεί να  αναστείλει την κυτταρική ανάπτυξη και να προκαλέσει απόπτωση.
  2. Καρκίνος του μαστού à Ο ζυμωμένος χυμός ροδιού έχει διπλάσιο αντιπολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τον φρέσκο χυμό ροδιού.
  3. Καρκίνος του πνεύμονα à Το εκχύλισμα φρούτων ροδιού μπορεί να αναστείλει διάφορες οδούς σηματοδότησης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του ανθρώπινου καρκίνου του πνεύμονα..  
  4. Καρκίνο του παχέος εντέρου à Υπάρχουν αναφορές στην αντιφλεγμονώδη επίδραση του χυμού ροδιού στις πρωτεΐνες σηματοδότησης.
  5. Καρκίνος του δέρματος àτο έλαιο του ροδιού έχει χημειοπροστατευτική αποτελεσματικότητα.

Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του ροδιού

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός ροδιού έχει τα αντιαθηρογενή, αντιυπερτασική και αντιφλεγμονώδη δράση. Δρα ανασταλτικά εναντίον του ενζύμου μετατροπής αγγειοτενσίνης, ενώ επιδρά θετικά στα επίπεδα της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με έρευνες :

Αντιμικροβιακή/μυκητιακή δράση του ροδιού :

Η φλούδα του ροδιού έχει αντιμικροβιακή δράση ενάντια της Candida albicans αλλά και σε Escherichia Coli.

Οδοντιατρικές επιδράσεις του Ροδιού :

Η αποξηραμένη φλούδα του ροδιού σε μορφή σκόνης αποτρέπει την δράση του C. albicans στη στοματική κοιλότητα  και προστατεύει την πλάκα των δοντιών.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και Ρόδι :

O χυμός ροδιού είναι γνώστος και για τις θετικές του επιδράσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα. Τα οφέλη διαπιστώνονται κυρίως στο αντρικό φύλο, μέσω της αύξησης :

Eπούλωση των πληγών χάρη στο Ρόδι :

Το ρόδι σε μορφή εκχυλίσματος και λουλουδιού έχει επουλωτική ιδιότητα, ενώ είναι σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα κολλαγόνου, ινοβλαστών και λίγων φλεγμονωδών κυττάρων.

Το βρίσκουμε στην αγορά με τις εξής μορφές

Με ποιες τροφές μπορώ να συνδυάσω το ρόδι;;;

  1. Πρόσθεσέ το σε πράσινες σαλάτες.
  2. Συνδύασε το με τυρί ψητό και μέλι.
  3. Φτιάξε smoothies.
  4. Κάνε μια χρωματιστή φρουτοσαλάτα.
  5. Πρόσθεσέ το στο γιαούρτι σου είτε ως φρούτο είτε ως μαρμελάδα.

Η γεύση είναι υπέροχη και τα οφέλη πολλά!!!

Zarfeshany A., et, al, 2014, Potent health effects of pomegranate,2014 Mar 25. doi: 10.4103/2277-9175.129371.

Suman M. & Bhatnagar P., 2019, A review on proactive pomegranate one of the healthiest foods, International Journal of Chemical Studies, 2019; 7(3): 189-194.

Σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά. Από που προήλθε το έθιμο (helppost.gr)

Γράφει η Παπαγιαννοπούλου Παρασκευή

Ασκούμενη φοιτήτρια του τμήματος

Διατροφής και Διαιτολογίας, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.