Μοιράσου το εδώ:

Τελικά είναι η “υπετροφή όπως φημολογείται;

Για να δούμε τις δράσεις του

Το σαφράν όπως και πολλά άλλα βότανα και φυτά, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης των κυττάρων, έχουν αντικαρκινική δράση κι επίσης συμβάλουν τόσο στην υγεία του εγκεφάλου όσο και στο νευρικό σύστημα.

Η κροκετίνη, η κροκίνη και η σαφρανάλη είναι τρία αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο σαφράν, και είναι ικανά να βελτιώσουν την μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Αυτές οι ουσίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα όπως πόνος ακμή, άγχος κατάθλιψη κι εναλλαγές διάθεσης . Μικρές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σαφράν θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάθλιψη που σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Μια μελέτη σε μια ομάδα γυναικών διαπίστωσε ότι η λήψη σαφράν τις βοήθησε να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένες και να τσιμπολογούν λιγότερο συχνά.

Αλλά δεν λειτουργεί μόνο του. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους.

Μελέτες σε βιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι μπορεί να συντομεύσει ορισμένους τύπους επιληπτικών κρίσεων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, αλλά μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξής του και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε μελέτες διαπιστώθηκε ότι εκχύλισμα σαφράν βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ  κι έχει επίσης χαμηλό κίνδυνο παρενεργειών.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η κατανάλωση σαφράν θα μπορούσε να βοηθήσει με τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πώς χρησιμοποιείται το σαφράν

Μουλιάστε μερικές κλωστές σε ζεστό νερό για να φτιάξετε ρόφημα με σαφράν ή προσθέστε το στο φαγητό και θα απογειωθεί η γεύση του.

Να σημειώσουμε ότι είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο.

Μπορείτε να το βρείτε σε μορφή κάψουλας. Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, ειδικά εάν είστε έγκυος, οπότε πάντα συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

΄΄Τα πέταλα λουλουδιών σαφράν μοιάζουν με λεπτά, κόκκινα νήματα΄΄